close nav

Sportstoto

sportstoto

Sportstoto Malaysia Sdn Bhd pertama kali diperbadankan oleh Kerajaan Malaysia pada tahun 1969. Kemudian, pada 1 Ogos 1985, pencapaian penting telah dicapai dalam industri permainan ketika syarikat itu diswaastakan. Hari ini, sports toto adalah anak syarikat Berjaya Sports Toto Berhad milik penuh, yang disenaraikan di pasaran utama Bursa Malaysia.

Sportstoto di Alaf Baru

Hari ini, sports toto adalah pengendali ramalan nombor terbesar di negara ini dari segi jumlah gerai dan penawaran produk. Ia mempunyai lebih kurang 680 gerai penjualan yang menawarkan sejumlah 8 permainan iaitu Toto 4D, Toto 4D Jackpot, Toto 4D Zodiac, Toto 5D, Toto 6D dan Supreme Toto 6/58. Ia juga merupakan pengendali lotto nasional berlesen tunggal.

TOTO 4D 5D 6D SPORT TOTO LIVE RESULT | SPORTS TOTO

Sportstoto mempunyai komitmen tegas sebagai warga korporat yang bertanggungjawab. Sejak dimulakan, sumbangan besar telah dibuat dalam pelbagai bidang CSR seperti amal, sukan masyarakat, pendidikan dan promosi budaya. Sejajar dengan falsafah kami untuk mempromosikan masyarakat penyayang, kami terus-menerus menghulurkan tangan kepada orang-orang yang kurang mampu.

Cabutan Toto

sportstoto

Cabutan toto dilakukan tiga (3) kali seminggu, iaitu setiap hari Rabu, Sabtu dan Ahad untuk permainan digitnya (Toto 4D, Toto 4D Jackpot, Toto 4D Zodiac, Toto 5D, Toto 6D). Serta permainan lotto (Star Toto 6D/50, Power Toto 6/55 dan Supreme Toto 6/58).

Cabutan toto diadakan di tempat menarik syarikat yang terletak di Tingkat 13, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur. Ia bermula pada jam 7.00 malam dan dijalankan dengan pandangan orang ramai. Oleh karena peraturan, kemasukan hanya diberikan kepada orang bukan Islam berusia di atas 21 tahun.

Orang ramai yang berumur 21 tahun ke atas, bukan Islam dan berkelakuan baik dijemput untuk duduk sebagai Panel Hakim. Panel ini terdiri dari tiga (3) anggota, satu (1) daripadanya adalah Ketua. Mereka bertanggungjawab untuk menyaksikan dan mengesahkan nombor kemenangan yang diambil untuk permainan masing-masing. Mereka juga berfungsi sebagai pihak bebas yang memastikan undian dijalankan dengan adil dan telus.

Orang ramai juga dijemput untuk mengambil bahagian sebagai peserta undian. Begitu juga, mereka mestilah berumur 21 tahun ke atas, bukan Islam dan berkelakuan baik. Lima (5) orang akan dipilih. Mereka akan memilih beg marmar yang akan digunakan untuk undian. Kelereng ini kemudian akan dimasukkan ke dalam mesin undian oleh pemerhati bebas yang disaksikan oleh Ketua Panel Hakim. Peserta undian ini juga akan dipanggil untuk menarik nombor pemenang untuk permainan digit dan lotto masing-masing.

Cabutan Sportstoto

sportstoto

Toto draw menggunakan penggunaan mesin pneumatik yang mempunyai tiub, ruang dan badan yang lutsinar sehingga memungkinkan pandangan yang telus dari keseluruhan proses pemuatan, pencampuran dan pemilihan. Toto draw dimulakan dengan permainan lotto (Star Toto 6/50, Power Toto 6/55 dan kemudian Supreme Toto 6/58) diikuti dengan permainan digit (Toto 6D, Toto 5D, Toto 4D, Toto 4D Jackpot dan kemudian Toto 4D Zodiac ). Nombor pemenang yang diambil untuk permainan Toto 4D juga digunakan untuk menentukan kombinasi kemenangan untuk permainan Toto 4D Jackpot. Seluruh prosiding undian Toto dirakam video dan rakaman disimpan untuk jangka masa yang tetap.

Apabila tidak digunakan, semua mesin, peralatan, kelereng dan peralatan Toto Draw disimpan di tempat yang aman dan terlarang yang berada di bawah pengawasan fizikal dan teknikal.

Undian Toto dilakukan dengan pandangan penuh orang ramai, oleh orang awam sendiri, diperhatikan dan dipengerusikan oleh Panel Hakim yang juga anggota masyarakat. Usaha ini bertujuan untuk memastikan bahawa Toto Draw dijalankan dengan standard ketelusan dan integriti tertinggi tanpa kompromi dalam keselamatan. Amalan dan prosedur kami juga selalu dikaji oleh pihak dalaman dan luaran untuk memastikan pematuhan dengan amalan terbaik dan keperluan kawalan industri.